Τι είναι το IRC και πώς δουλεύει;      a
Το IRC (Internet Relay Chat) είναι ένα μέσο επικοινωνίας (σε πραγματικό χρόνο) με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αποτελείται από διάφορα ξεχωριστά δίκτυα από IRC servers, υπολογιστές τους οποίους χρησιμοποιούν οι χρήστες για να συνδεθούν στο IRC. Τα μεγαλύτερα από αυτά τα δίκτυα είναι τα: EFnet, Undernet, DALnet , GR-NET κ.α.
Γενικά, ο χρήστης (όπως εσείς) τρέχει ένα πρόγραμμα (ονομαζόμενο "client") ώστε να συνδεθεί με ένα server σε κάποιο από τα δίκτυα του IRC. Ο server μεταφέρει πληροφορίες από και προς άλλους servers στο ίδιο δίκτυο. Προτεινόμενα clients είναι:
- UNIX:         BitchX, Xchat και ircII
- Windows:    mIRC και PIRCH
- Macintosh:  IRCle
Διαβάστε οπωσδήποτε και τις οδηγίες του client που επιλέξατε.

Αφού συνδεθείτε με ένα δίκτυο IRC, το πιθανότερο είναι να μπείτε σε ένα ή περισσότερα "κανάλια" και να κουβεντιάσετε με άλλους εκεί. Η κουβέντα μπορεί να είναι δημόσια (όπου ο καθένας που βρίσκεται σ' αυτό το κανάλι μπορεί να δει αυτά που γράφετε) ή ιδιωτική (μηνύματα μεταξύ δύο ατόμων τα οποία δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται στο ίδιο κανάλι).

 
 Μερικές λεπτομέρειες  
Το όνομα ενός καναλιού συνήθως αρχίζει με ένα #, όπως π.χ. #Giannena. Τα κανάλια είναι κοινά για όλους τους servers του ίδιου δικτύου IRC, οπότε δεν είναι ανάγκη να βρίσκεστε στον ίδιο server με τους φίλους σας, αρκεί αυτοί οι servers να αποτελούν μέρος του ιδίου δικτύου.

Κάθε χρήστης στο IRC είναι γνωστός με ένα ψευδώνυμο, το οποίο στην ορολογία του IRC λέγεται "nick". Στα περισσότερα μεγάλα δίκτυα δεν είναι δυνατό ένας χρήστης να κρατήσει ένα ψευδώνυμο για αποκλειστικά δική του χρήση και έτσι ο κανόνας είναι ότι όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο μπορεί να το κάνει εφ' όσον δε χρησιμοποιείται εκείνη την ώρα από κάποιον άλλον. Στο GRNET και στο DALnet μπορεί κάποιος να έχει αυτός και μόνο κάποιο ψευδώνυμο εφόσον το έχει "παραγγείλει" με τη διαδικασία του registration.

Τα κανάλια βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο και την ευθύνη των διαχειριστών τους (οι channel operators ή απλά "ops" για συντομία - έχουν το σύμβολο @ μπροστά από το ψευδώνυμό τους), οι οποίοι ασκούν τον έλεγχο ενός καναλιού ορίζοντας ποιοι μπορούν να μπουν σε ένα κανάλι (κρατώντας με "ban" έξω τους ανεπιθύμητους), ποιοι είναι υποχρεωμένοι να φύγουν (διώχνοντάς τους με "kick"), ακόμα και ποιοι από τους παρόντες έχουν δικαίωμα λόγου. Οι ops ενός καναλιού έχουν τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού και για τις αποφάσεις τους δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να μπείτε σε κάποιο κανάλι λόγω του ότι ένα ban "πιάνει" και εσάς, στέλνετε ένα /msg σε έναν op του καναλιού και ζητάτε ευγενικά να άρει το ban για να μπείτε (για το πως βρίσκετε τους ops, δέστε στο επόμενο τμήμα την εντολή /who).

Οι servers του IRC είναι ευθύνη ανθρώπων που λέγονται IRC operators, ή "IRC ops". Οι IRC ops ασχολούνται με τους ίδιους τους servers και δεν παρεμβαίνουν σε προσωπικές διαφορές σχετικά με κανάλια ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι "IRC cops" (χωροφύλακες). Αν έχετε προβλήματα με κάποιο κανάλι, οι μόνοι αρμόδιοι να σας βοηθήσουν είναι οι ops εκείνου του καναλιού. Αν εκείνοι δεν έχουν τη διάθεση να σας εξυπηρετήσουν, κανείς δε μπορεί να τους αναγκάσει να το κάνουν.

 
 Συνομιλώντας και δίνοντας εντολές
Κατά κανόνα, οι εντολές και το κείμενο γράφονται στο ίδιο σημείο. Σε όλα σχεδόν τα προγράμματα, οι εντολές αρχίζουν με τον χαρακτήρα "/" . Εάν έχετε ένα client γραφικού περιβάλλοντος, όπως το mIRC, πολλές από τις εντολές μπορούν να δοθούν και με κλικ στα ανάλογα εικονίδια με το ποντίκι. Συνίσταται πάντως να εξοικειωθείτε με τις εντολές πρώτα γράφοντάς τις. Δίνοντας εντολές, δώστε μεγάλη προσοχή στα διαστήματα και τα κεφαλαία/πεζά. Οι βασικές εντολές είναι όμοιες για σχεδόν οποιοδήποτε client πρόγραμμα.

Παρακάτω βρίσκονται μερικά παραδείγματα. Σ' αυτά, υποθέτουμε πως το ψευδώνυμο (nick) σας είναι "Siemos" και ότι βρίσκεσαι στο κανάλι #Giannena.

Η φίλη σας "Flatska" είναι στο #Giannena μαζί σας και ο φίλος σας "Paslas" είναι κάπου στο IRC αλλά όχι στο ίδιο κανάλι με εσάς. Εφόσον βρίσκεστε σε κάποιο κανάλι μπορείτε απλά να μιλάτε (ή έστω, να "ακούτε" μόνο) χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο. Εδώ είναι μερικές εντολές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

Τι γράφετε Τι συμβαίνει
/join #Giannena Μπαίνετε στο κανάλι.
/who #Giannena Δίνει κάποιες πληροφορίες για το κανάλι.
@ = op του καναλιού, ενώ * σημαίνει IRC op.
/ping #Giannena Δίνει πληροφορίες για τον χρόνο που κάνει ένα μήνυμα (πήγαινε-έλα) ανάμεσα σε εσάς και κάθε χρήστη στο #Giannena
hello everyone Ολοι στο #Giannena βλέπουν:
<yournick> hello everyone.
(Δεν χρειάζεται να γράψετε το nick σας)
/me is happy Ολοι στο #Giannena βλέπουν:
* yournick is happy
/part #Giannena Βγαίνετε από το κανάλι.
/whois Siemos
ή
/whois Paslas
Παίρνετε κάποιες πληροφορίες γι' αυτούς.
/whois yournick Πληροφορίες που βλέπουν οι άλλοι για εσάς.
/nick newnick Αλλάζει το ψευδώνυμό σας σε "newnick"
/nick yournick Το ξανακάνει "yournick"
/msg Paslas hi file. Μόνο ο Paslas βλέπει τον χαιρετισμό σας.
/msg Flatska hi girl. Μόνο η Flatska βλέπει τον χαιρετισμό σας κ.ο.κ.
/ping Siemos Σε πληροφορεί πόσο χρόνο κάνει ένα μήνυμα να πάει στον Siemos και να γυρίσει.
/quit σχόλιο Βγαίνετε τελείως από το IRC, με ένα σχόλιο.
 
 Που θα πάμε
Μπορείτε να μάθετε πολλά μπαίνοντας σε κάποιο κανάλι και απλά κουβεντιάζοντας η παρακολουθώντας. Ελάτε στο κανάλι #Giannena στο GRNET και σίγουρα εκεί θα βρείτε πολύ κόσμο πρόθυμο να σας βοηθήσει.

Για να δημιουργήσετε ένα δικό σας κανάλι με το όνομα #mychannel (προϋποθέτοντας βέβαια πως δεν υπάρχει ήδη κανάλι μ' αυτό το όνομα), γράψτε /join #mychannel. Οντας ο πρώτος χρήστης του καναλιού, θα είστε αυτόματα και operator του.

 
 Εκφράσεις και σύμβολα
Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά "smileys", τα περίφημα χαμογελάκια ... φατσούλες θα τα λέγαμε στα ελληνικά.

:-) είναι χαμόγελο, με τον ίδιο τρόπο, το :-( είναι κατσουφιά. ;-) κλείνει ένα μάτι... πονηρά μάλλον.
:~~( είναι κλάμα, ενώ :-P είναι κάποιος που βγάζει τη γλώσσα του. :-P ~~ τρέχουν τα σάλια, κλπ. Υπάρχουν εκατοντάδες από αύτα, μερικά λίγο πιο τραβηγμένα.

   
 Μερικές συμβουλές
Γράφοντας όλο κεφαλαία, ΕΤΣΙ ΔΗΛΑΔΗ, θεωρείται πως "φωνάζετε" και καλό θα είναι να είμαστε φειδωλοί με τα κεφαλαία. Το ίδιο ισχύει και για την χρήση highlights και χρωματιστού κειμένου, διότι δεν είναι όλων τα προγράμματα σε θέση να διαβάσουν τους χαρακτηριστικούς κωδικούς για αυτών των ειδών κείμενα. Και μια κάποια προσοχή στην ορολογία, για να λέμε ότι μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα.

Όσο βρίσκεστε σ' ένα κανάλι, καλό είναι ν' ακολουθείτε το παράδειγμα των ops του καναλιού. Αν φέρεστε ανταγωνιστικά, υπάρχει περίπτωση να σας πετάξουν έξω με "kick", ίσως ακόμα και με "ban", οπότε δε θα μπορείτε να επιστρέψετε. Απ' την άλλη όμως, μερικοί ops απλά αρέσκονται σε τυραννική συμπεριφορά και μπορεί να το κάνουν και χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος (βλέπε ArchDevil στο #Giannena ;-). Αν συμβεί αυτό, ή αν κάποιος σε ένα κανάλι σας ενοχλεί, το πιο απλό είναι να φύγετε - υπάρχουν χιλιάδες άλλα κανάλια.

Τα περισσότερα κανάλια στο GR-NET έχουν ιστοσελίδα όπου εκεί αναγράφουν και τους κανόνες τους.

  
 Επιλογή ενός IRC server και προβλήματα στη σύνδεση
Σ'αυτό το σημείο είστε έτοιμος/η για κουβέντα (chat) στο IRC. Σε γενικές γραμμές οι εντολές που είδαμε πιο πάνω θα πρέπει να είναι αρκετές για αρχάριους πλην όμως τα πράγματα μπορούν και να πάνε στραβά στο IRC.
Κάτι που συμβαίνει συχνά είναι ένα δίκτυο να διασπαστεί, χωρίζοντάς σας από χρήστες με τους οποίους προηγουμένως συνομιλούσατε. Οταν συμβαίνει αυτό μιλάμε για "netsplit". Η κατάσταση αυτή συνήθως δεν κρατάει πολύ αλλά ορισμένες μέρες συμβαίνει με μεγάλη συχνότητα.
Συνηθέστερο είναι να έχουμε "lag", όπου παρατηρούμε σαφή καθυστέρηση από την ώρα που στέλνουμε ένα μήνυμα ως την ώρα που θα το διαβάσει κάποιος άλλος. Ένας τρόπος μείωσης του lag είναι να συνδεόμαστε με ένα κοντινό μας server. Το lag μετριέται με την εντολή /ping. Με /ping nick μας λέει πόσο χρόνο κάνει ενα σήμα να παει σ' αυτό το nick και να γυρίσει. Το /ctcp <NICK ή κανάλι> ping έχει το ίδιο αποτέλεσμα αν για κάποιον λόγο το σκέτο /ping δεν δουλεύει.
Αν κατοικείτε στα Ιωάννινα καλό είναι να συνδέεστε στο GR-NET με τον server afros.irc.gr.

Χρήστες του mIRC
Το μήνυμα Ping? Pong! στο status παράθυρο σημαίνει μόνο ότι έλαβε ping από το server ελέγχοντας αν η σύνδεσή σας είναι ακόμα ανοιχτή, και ότι το mIRC το επιβεβαίωσε απαντώντας με pong.

Για να αλλάξετε server χωρίς να κλείσετε και να ξανατρέξετε το client, η εντολή είναι:
/server όνομα.νέου.server

Στα περισσότερα client προγράμματα, η εντολή /links επιστρέφει μια λίστα με τους servers που είναι εκείνη τη στιγμή συνδεδεμένοι στο δίκτυο όπου βρίσκεστε - χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε και το δικαίωμα χρήσης τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η εντολή /dcc chat μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση σύνδεσης ενας-με-έναν χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου server. Το dcc συνδέει δυο clients απ'ευθείας παρακάμπτοντας το δίκτυο των servers. Ετσι, αποφεύγετε το lag και δεν διακόπτεται η συνομιλία σας απο netsplit! Ο τρόπος χρήσης του dcc ποικίλλει από client σε client - δέστε τα κείμενα που συνοδεύουν το client σας. Ο κανόνας είναι ότι ξεκινά με την εντολή: /dcc chat nick, ενώ ειδικά στo ircII μηνύματα στέλνονται μέσω μιας ανοιχθείσας σύνδεσης dcc με: /msg =nick κείμενο μηνύματος, όπου το σύμβολο = είναι απαραίτητο.

  
 Που θα βρείτε περισσότερη βοήθεια
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά μ'αυτά τα θέματα, όπως και για άλλες εντολές (λίστες καναλιών, αποφυγή μηνυμάτων, μεταφορά αρχείων κλπ.) πηγαίνετε στην σελίδα του GR-NET.
   
 Tα Γιάννενα στο IRC/GR-NET
Tα Γιάννενα αντιπροσωπεύονται στο GR-NET με το κανάλι #GIANNENA. Η σελίδα του καναλιού #GIANNENA είναι στη διεύθυνση: http://giannena.in.irc.gr.

Επίσημοι Χορηγοί
WebB@r, στη στοά Σάρκα

< Αρχική | Επικοινωνία | Forum >