Γεωγραφική θέση      Λίγα ιστορικά στοιχεία
Τα Ιωάννινα (Γιάννενα) είναι πρωτεύουσα του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Η θέση της μπορεί να προσδιοριστεί από άλλες, λιγότερο σημαντικές, πόλεις της Ελλάδας όπως η Ηγουμενίτσα που βρίσκεται σε απόσταση 95 χλμ. δυτικά, η Θεσσαλονίκη σε απόσταση 350 χλμ. ανατολικά - βορειοανατολικά και η Αθήνα σε απόσταση 435 χλμ. νοτιοανατολικά της. Είναι χτισμένη στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας και περιβάλλεται από ιστορικά βουνά και λόφους που δημιουργούν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Το κάστρο της πόλης είναι χτισμένο πάνω σε μια μικρή χερσόνησο που εισχωρεί στην παρακείμενη λίμνη. Μία πρώτη αναφορά στην πόλη των Ιωαννίνων γίνεται το 527 μ.Χ. από τον ιστορικό Προκόπιο, ο οποίος περιγράφει την ίδρυση της πόλης, της νέας Ευροίας. Όμως το όνομα Ιωάννινα εμφανίζεται για πρώτη φορά το 879 μ.Χ. σε Συνοδικά Πρακτικά του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Με το χρόνο η πόλη εξελίχθηκε σε σπουδαίο οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους αναφερόταν ως η Μητρόπολη της Γνώσης.

Τα Ιωάννινα ακόμα και κατά τη διάρκεια της Τούρκικης κατοχής είχαν αναπτύξει το εμπόριο και τη γεωργία. Το 1820 η πόλη καταστράφηκε από τους Τούρκους και η πυρκαγιά του 1869 κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει. Η πόλη απελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 21 Φεβρουαρίου του 1913. Τα Ιωάννινα κατά τους

τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας απόκτησαν
 Η πόλη σήμερα πανελλήνια αίγλη ως πνευματικό κέντρο, χάρη στις
Σήμερα η πόλη των Ιωαννίνων αριθμεί γύρω στους 100.000 κατοίκους (75.000 σύμφωνα με την απογραφή του 2001) και αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, με βάση το εμπόριο, την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την πολιτισμική της κληρονομιά. φημισμένες σχολές. Υπάρχει και ένα παλιό δίστιχο που λέει Γιάννενα πρώτα στ' άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα.

Δεν έχουν σωθεί πολλά μνημεία εξαιτίας των πολλών καταστροφών. Το πιο γνωστό είναι το τζαμί του Πασά, σήμερα δημοτικό μουσείο, κτίσμα του 17ου αιώνα. Στον γειτονικό Δήμο Περάματος υπάρχει και το σπήλαιο με τους σταλακτίτες, το πιο αξιόλογο των Βαλκανίων.

Η πόλη διαθέτει Πανεπιστήμιο (φημισμένο
παγκοσμίως για την Ιατρική Σχολή του), Μερικά αξιοθέατα
Τ.Ε.Ι., 2 υπερσύγχρονα Νοσοκομεία καθώς και σύγχρονο αεροδρόμιο που απέχει 4 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Στα Ιωάννινα μπορεί κανείς να φτάσει από την Αθήνα με αεροπλάνο (50 λεπτά) ή οδικώς (6 ώρες περίπου), από τη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο (40 λεπτά) ή οδικώς (5 ώρες περίπου) και από την Ηγουμενίτσα (1,5 ώρα). Το οδικό δίκτυο απέχει πολύ από το καλύτερο δυνατό. Τακτική πορθμειακή σύνδεση από την Ηγουμενίτσα προς τα λιμάνια της Ιταλίας συνδέει τα Ιωάννινα με τη δυτική Ευρώπη.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το κάστρο, την λίμνη και το γραφικό νησί της, το Βυζαντινό Μουσείο, το Σπήλαιο στο Πέραμα, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Π. Βρέλλη στο Μπιζάνι, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης με ιστορία από τον 3ο αιώνα π.Χ. και πολλά άλλα αξιοθέατα.

Επίσημοι Χορηγοί


< Αρχική | Επικοινωνία | Forum >